Grafiska symboler – standarder
Resultatet av ett standardiseringsarbete som startade 2005.
Bildsymboler används för att förmedla information på olika ställen i samhället som exempelvis tågstationer, sjukhus och museer. Bra bildsymboler ger snabb information och är till stor del språkoberoende. Idag används flera olika symbolsystem. Och det utvecklas hela tiden nya symboler utan att hänsyn tas till olika gruppers behov. Exempelvis personer med nedsatt kognitiv förmåga, nedsatt syn eller med begränsade kunskaper i svenska språket såsom barn, invandrare och turister. 2002 genomfördes en förstudie som av Handikappombudsmannens Tillgänglighetscenter där man förespråkar att myndigheter och organisationer med flera jobbar mot en samordnad symbolpolicy. Hjälpmedelsinstitutet, FKS, Handikappförbunden, Specialpedagogiska Institutet och SIS gjorde tillsammans en ansökan till Allmänna Arvsfonden.
”Bildsymboler för många fler” blev ett resultat av den förstudien och var från början ett nationellt utvecklings- och standardiseringsprojekt för ökad tillgänglighet enligt konceptet Design för alla med start 2005.
Projektet ledde fram till den nya svenska standarden: SS 30600:2008 Grafiska symboler – Publika informationssymboler för ökad tillgänglighet utifrån konceptet Design för alla. 33 bildsymboler är framtagna, testade och klara att användas.
Idag är detta ett pågående standardiseringsarbete där FKS medverkar tillsammans med en rad olika myndigheter och organisationer i samhället. Just nu är vi i ett inledningsskede där vi ska ta fram ytterligare ett 100 tal symboler vilket många kommuner, landsting med flera har efterfrågat. Behovet av symboler är ett efterfrågat område och en viktig del i vår offentliga miljö.
För att använda de framtagna symbolerna måste man köpa standarden via SIS Förlag AB. Här kan du också se hur symbolerna ser ut. Det finns också en användarguide att ladda ned gratis för att se tips på tillgänglighetssymbolernas användningsområden.
Vill du diskutera standardiseringsfrågor kan du göra det på Facebook. Som representant för FKS medverkar Susanne Barkvik om du har några frågor. Hon berättar gärna om detta spännande arbete.