Hjälpmedel – standarder
Det har länge saknats standarder inom kognitionsområdet, t.ex för grundläggande funktioner, hjälpmedel och även en gemensam terminologi. Det är viktigt att de grundläggande principerna är harmoniserade när en person använder flera hjälpmedel eller när nya smarta produkter introduceras, Arbetet är dock i full gång med att ta fram globala standarder på området och i detta internationella standardiseringsarbete deltar FKS aktivt i den svenska arbetsgruppen SIS/TK 344/AG9.
En internationell standard kring tidshjälpmedel och att hantera tid, ISO 21802:2019 Assistive products — Guidelines on cognitive accessibility — Daily time management, har tagits fram och är publicerad som etablerad standard. FKS är representerat i den svenska arbetsgruppen. Läs mer här. Denna standard är nu på gång att översättas till svenska.
Ett annat standardiseringsarbete är ett mer övergripande arbete inom området kognition, ISO 21801-1 Cognitive Accessibility – Part 1: General Guideline ISO 21801-1. En svensk översättning har gjorts, Kognitiv tillgänglighet – Del 1: Allmänna riktlinjer ISO 21801-1:2020, IDT. Denna standard presenterar riktlinjer för utformning och utveckling av kognitivt tillgängliga system, inklusive produkter och tjänster och byggda miljöer. Standarden finns här .
En fortsättning på denna standard pågår. Det är ISO/NP 21801-2 Cognitive accessibility – Part 2: Reporting, som ska handla om att registrera tillgänglighet. Detta dokument skall genom bl.a. checklistor underlätta för hjälpmedelsproducenter och andra som arbetar med kognitiv tillgänglighet att kontrollera i vilken mån deras tjänster och produkter lever upp till den standard som fastställs i del 1.
2020 påbörjades ett nytt arbete inom standardiseringsområdet Hjälpmedel som gäller Kommunikationshjälpmedel. SiS-gruppens namn är TK 344 AG 12. Syftet är att ta fram en standard för dynamiska samtalsapparater.
FKS representant i dessaa standardiseringsarbeten är Cecilia Olsson.